Energielabel

Het energielabel voor woningen geeft inzicht in de energiezuinigheid van een huis.

Per januari 2021 een nieuw energielabel

Bij de verkoop van je huis ben je verplicht de koper een energielabel te geven. Maak daarvoor een afspraak met een van onze energieadviseurs die het huis bekijkt en een energielabel opmaakt.

De kosten voor een nieuwe energielabel hangen af van het type woning en aanwezige documenten. Neem daarom gerust contact met ons op of vraag om een offerte.

Heb je een energielabel van voor 2021? Dat is 10 jaar geldig. 

Energiezuiniger wonen

Het nieuwe energielabel moet ervoor zorgen dat het energieverbruik van uw woning in kaart wordt gebracht. 

Adviesrapport

Bij uw energielabel krijgt u een adviesrapport dat is opgesteld door een van onze experts. In dit rapport staan aanbevelingen voor mogelijke stappen die u kunt zetten om uw woning energiezuiniger te maken. Uiteraard is dit niet verplicht.

Zo gaat het aanvragen van een energielabel

Stap 1

Vraag een vrijblijvende offerte aan of neem contact op met ons

Stap 2

Je krijgt de energieadviseur op bezoek. Hij of zij bekijkt alle kenmerken van je huis. Dat bezoek duurt gemiddeld tussen de 1,5 en 2 uur. Dat hangt af van hoe makkelijk of moeilijk alle kenmerken van je huis te vinden zijn.

Stap 3

De energieadviseur bepaalt wat het energielabel van je huis is. En zet het energielabel in de EP-online database.

Stap 4

De energieadviseur stuurt je een digitaal document met je energielabel (in pdf formaat). Dit label is 10 jaar geldig en online vermeld.

Veelgestelde vragen

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Hoe minder fossiele energie er wordt gebruikt, hoe beter het energielabel is. De normering loopt van A t/m G. 
A++++ is het hoogst haalbare.

Om het energielabel van je woning vast te stellen, wordt gekeken naar de isolatie van de woning en naar de installaties die nodig zijn voor verwarming, koeling, ventilatie en warm water. Dit wordt uitgedrukt in de maximale energiebehoefte in kWh, per m2 gebruiksoppervlak, per jaar. Het rapport dat je ontvangt over je energielabel bestaat uit een aantal overzichtelijke pagina’s waarin je de energieprestatie van de woning terug kunt vinden. Daarnaast worden ook eventuele verbetermogelijkheden voorgesteld waarmee je het energieverbruik kunt verminderen.

Het energielabel is ingevoerd volgens de Europese richtlijn ‘Energy Performance of Buildings Directive’. Het doel is eigenaren van woningen of gebouwen bewust te maken van de hoeveelheid energie die ze verbruiken. Voor (potentiële) kopers is het belangrijk om te weten hoe energiezuinig een woning is. Met een definitief energielabel kunnen zij een schatting maken van de hoogte van de energierekening en de (eventuele) stappen die nog gezet kunnen worden in verduurzaming. 

Vanwege een tekort aan energieadviseurs is de advertentieplicht bij het energielabel tijdelijk komen te vervallen. Tot eind 2021 moet je bij de overdracht van een woning een definitief label kunnen overhandigen. Meer hierover lees je bij de vraag ‘wanneer vraag je een energielabel aan?’ 

Koop je nieuwbouw? Bij de oplevering van je woning moet een definitief energielabel worden overhandigd. 

Een definitief energielabel is verplicht voor woningen bij verkoop, verhuur en oplevering. 

Vanaf 1 januari 2022 ben je bij verkoop van je woning verplicht in de advertentie het label te vermelden. Je moet op het moment van adverteren (advertentieplicht) dus al over een definitief label beschikken. Potentiële kopers kunnen dan al in de advertentie zien hoe duurzaam de woning is. Het energielabel is 10 jaar geldig, vanaf het moment van ontvangst.  

Verder ben je bij verkoop van je woning verplicht op het moment van overdracht een definitief label te verstrekken aan de koper.

Niet voor alle woningen is het energielabel verplicht. Er zijn uitzonderingen gemaakt voor onder andere beschermde monumenten volgens de Erfgoedwet of volgens een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening.

Beschik je al over een definitief energielabel? Bekijk hier of deze nog geldig is.

Geen energielabel op het moment van overdracht? 
Wanneer er geen definitief energielabel aanwezig is op het transactiemoment, dus op het moment dat je de woning officieel in eigendom overdraagt, dan riskeert de verkoper een boete van € 435. 

Wij hebben altijd meerdere inspecteurs uw regio, een afspraak kan dus meestal op korte termijn gemaakt worden. Na de opname is het energielabel op werkdagen binnen 24 uur beschikbaar.

Tijdens het bezoek wordt uw woning geheel aan binnen en buitenzijde visueel gecontroleerd. Hierbij wordt niet gekeken of gezocht naar bouwkundige gebreken, maar alleen naar zaken welke relevant zijn om het juiste energielabel te bepalen. De inspecteur moet in de hele woning alle ruimtes gezien hebben, hierbij zal hij gebruik maken van diverse apparatuur. Alle opnamegegevens worden verwerkt in een softwareprogramma, waarna het juiste energielabel berekend wordt.

Niet elk gebouw hoeft een energielabel te hebben. De overheid noemt een aantal uitzonderingen:

  • Beschermde monumenten.
  • Recreatiewoningen die niet meer dan 4 maanden per jaar worden gebruikt.
  • Gebouwen met een industriefunctie. 
  • Tijdelijke gebouwen, denk aan noodwinkels en noodlokalen.
  • Gebouwen die worden gebruikt voor erediensten en religieuze activiteiten, zoals kerken.
  • Vrijstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte van minder dan 50 vierkante meter. 

Waarom bij ons een energielabel?

Snelle levering van het energielabel

10 jaar geldig

Deskundig vervolg advies

reviews

Geweldige ervaring voor bouw en renovatie

Fusce vel iaculis leo. Aenean at eros et felis rhoncus tincidunt id sollicitudin eros. Quisque eu blandit nunc. Sed mi turpis, euismod vitae sodales eget, ullamcorper sit amet arcu.