Energielabel

Het energielabel voor woningen geeft inzicht in de energiezuinigheid van een huis.

Energielabel woningen

Het energielabel helpt je om je huis comfortabeler en energiezuiniger te maken. Het laat je zien hoe zuinig je huis is, en wat je kunt doen om dit te verbeteren. Als je je huis gaat verkopen of (opnieuw) verhuren moet je een geldig geregistreerd energielabel hebben. Heb je dat niet, dan riskeer je een boete.

Waarom een energielabel?

Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu! Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A++++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, triple of HR++ glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Het energielabel is een document (pdf) waarin deze kenmerken zijn beschreven.

Huis verkopen is energielabel tonen

Als je je huis gaat verkopen, dan moet je aan de koper laten zien welk energielabel jouw woning heeft. Je moet de labelklasse (A++++ t/m G) vermelden in advertenties waarin je huis te koop wordt aangeboden, bijvoorbeeld op Funda of Facebook. En je moet het label aan de koper overhandigen op het moment van overdracht. Doe je dat laatste niet, dan kun je een boete krijgen.

In 5 gemakkelijke stappen uw Energielabel regelen

Stap 1

Vraag een vrijblijvende offerte aan of neem contact op met ons

Stap 2

Spreek een datum en tijd af met een van onze collega’s

Stap 3

Bevestiging per e-mail of telefoon

Stap 4

Wees aanwezig op de afgesproken datum en tijd

Stap 5

Ontvang binnen een week* uw energielabel

Veelgestelde vragen

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Hoe minder fossiele energie er wordt gebruikt, hoe beter het energielabel is. De normering loopt van A t/m G. 
A++++ is het hoogst haalbare.

Om het energielabel van je woning vast te stellen, wordt gekeken naar de isolatie van de woning en naar de installaties die nodig zijn voor verwarming, koeling, ventilatie en warm water. Dit wordt uitgedrukt in de maximale energiebehoefte in kWh, per m2 gebruiksoppervlak, per jaar. Het rapport dat je ontvangt over je energielabel bestaat uit een aantal overzichtelijke pagina’s waarin je de energieprestatie van de woning terug kunt vinden. Daarnaast worden ook eventuele verbetermogelijkheden voorgesteld waarmee je het energieverbruik kunt verminderen.

Het energielabel is ingevoerd volgens de Europese richtlijn ‘Energy Performance of Buildings Directive’. Het doel is eigenaren van woningen of gebouwen bewust te maken van de hoeveelheid energie die ze verbruiken. Voor (potentiële) kopers is het belangrijk om te weten hoe energiezuinig een woning is. Met een definitief energielabel kunnen zij een schatting maken van de hoogte van de energierekening en de (eventuele) stappen die nog gezet kunnen worden in verduurzaming. 

Vanwege een tekort aan energieadviseurs is de advertentieplicht bij het energielabel tijdelijk komen te vervallen. Tot eind 2021 moet je bij de overdracht van een woning een definitief label kunnen overhandigen. Meer hierover lees je bij de vraag ‘wanneer vraag je een energielabel aan?’ 

Koop je nieuwbouw? Bij de oplevering van je woning moet een definitief energielabel worden overhandigd. 

Een definitief energielabel is verplicht voor woningen bij verkoop, verhuur en oplevering. 

Vanaf 1 januari 2022 ben je bij verkoop van je woning verplicht in de advertentie het label te vermelden. Je moet op het moment van adverteren (advertentieplicht) dus al over een definitief label beschikken. Potentiële kopers kunnen dan al in de advertentie zien hoe duurzaam de woning is. Het energielabel is 10 jaar geldig, vanaf het moment van ontvangst.  

Verder ben je bij verkoop van je woning verplicht op het moment van overdracht een definitief label te verstrekken aan de koper.

Niet voor alle woningen is het energielabel verplicht. Er zijn uitzonderingen gemaakt voor onder andere beschermde monumenten volgens de Erfgoedwet of volgens een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening.

Beschik je al over een definitief energielabel? Bekijk hier of deze nog geldig is.

Geen energielabel op het moment van overdracht? 
Wanneer er geen definitief energielabel aanwezig is op het transactiemoment, dus op het moment dat je de woning officieel in eigendom overdraagt, dan riskeert de verkoper een boete van € 435. 

Als je nog geen definitief energielabel hebt en je wilt je huis gaan verkopen, dan moet een gecertificeerde vakbekwame energieadviseur worden ingeschakeld. Deze kan je vinden via het Centraal Register Techniek.

De energieadviseur komt bij je thuis en neemt de woning op. Er wordt nagegaan hoe het is geïsoleerd en berekent hoeveel energie nodig is voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Vervolgens stelt de adviseur het energielabelletter vast en werkt het energielabel verder uit.

Let op: Er wordt nu onderzocht of het vanaf juli 2021 weer mogelijk wordt om het energielabel online aan te vragen. Wij volgen de ontwikkelingen op de voet en houden je op de hoogte.

De daadwerkelijke kosten voor een energielabel hangen af van een aantal factoren:

• De tijd die de energieadviseur nodig heeft voor de bepaling.
• Het woningtype.
• De beschikbare documentatie.

Op dit moment geeft de overheid aan dat de gemiddelde prijs van de aanvraag ongeveer €190 is. Echter, dit is door de markt zelf in te vullen. Hierdoor zien wij nu al dat bedragen hoger uitvallen. Soms wel tot €300 per aanvraag. Als vereniging vinden wij dit veel te hoog. Helemaal gezien het feit dat de concrete meerwaarde nog niet geheel duidelijk is. Daarom zullen wij blijven pleiten voor een betaalbaar energielabel met meerwaarde.

We’re World's Leading Industry Corporation

Donec ut tempus massa, egestas facilisis augue. Maecenas et ante ac purus feugiat malesuada

Get a appointment with our Expert

Donec ut tempus massa, egestas facilisis augue. Maecenas et ante ac purus feugiat malesuada
Click Here

Waarom bij ons een energielabel?

Een expert komt bij u langs die de ins and outs weet

Snelle levering van het energielabel

Mogelijk vervolg advies om hoe de energielabel te verbeteren

Optionele biedingsindicatie (door makelaar) en onderhandeling

Instappen kan op elk moment in het aankooptraject

reviews

Geweldige ervaring voor bouw en renovatie

Fusce vel iaculis leo. Aenean at eros et felis rhoncus tincidunt id sollicitudin eros. Quisque eu blandit nunc. Sed mi turpis, euismod vitae sodales eget, ullamcorper sit amet arcu.